Seersucker

Seersucker

Ursprung: Indien

Råvara: Bomull

Används till:

  • Skjortor
  • Kostymer
  • Shorts
  • Mössor
  • Halsdukar
  • Strumpor

Egenskaper

Seersucker eller bäckebölja har som främsta egenskap sin förmåga att hålla bäraren sval. Tyget är sytt på ett sätt att vissa trådar buntas ihop. Detta gör tyget gropigt vilket leder till att allt tyg inte kommer i kontakt med huden. Att delar av huden inte kommer i direkt kontakt med huden gör att luft kan tränga sig igenom och bäraren kan förbli sval.

Historia

Seersuckers ursprung brukar man tillskriva Indien. Ordet seersucker kommer från Hindi och betyder “mjölk och socker”. Tyget ska ha fått namnet eftersom texturen både liknar den lena ytan av mjölk och samtidigt den gropiga strukturen av socker.

Materialet har sitt ursprung i Indien men det var i USA seersucker först gjorde ett namn för sig. I början av 1900-talet blev seersucker populärt bland män som bar kostym under sommarhalvåret. I synnerhet i de södra delarna av USA blev seersuckerkostymen populär. Därifrån kom seersucker även att bli populärt bland ivy-league universiteten och blev med tiden en del av preppy stilen vilket seersucker är än i dag.

Skötsel och tvättråd

Vid tvätt i tvättmaskin bör man undvika blekmedel då det lätt kan missfärga seersucker. Seersucker går bra att torka både hängandes på lina och i torktumlare.

En sak att tänka på är att trots bomull är vanligast förekommer även seersucker tillverkade med andra material. Är så fallet kan andra tvättråd vara aktuella, det är alltid bäst att läsa på tvättlappen till varje plagg.

Användningsområde

Talar man om kläder används seersucker främst till kostymer, skjortor och shorts. Utöver det är seersucker populärt för tillverkning av sängkläder och gardiner.

Källa

https://en.wikipedia.org/wiki/Seersucker
https://www.ehow.com/how_7892457_instructions-caring-seersucker-fabric.html