Oxford

Oxford

Ursprung: Skottland

Råvara: Bomull

Används till:

  • Skjortor

Egenskaper

Oxfordtyget är grovt och slitstark. Dessa egenskaper kommer från att tyget är sytt som “basketweave” (korgväv på svenska). Det betyder att man vid tillverkning använder flera olika garn. För oxford specifikt används ofta ett grövre och ett finare garn som sys ovanpå varann både horisontellt och vertikalt.

Historia

Historien om oxford har sin början på ett väveri i 1800-talets Skottland. Väveriet hade tagit fram fyra nya tyger som de valde att namnge efter universiteten Oxford, Harvard, Cambridge och Yale. Som historien visat var det bara ett av tygerna som fick fäste.

Oxford anammades först av brittiska hästpolospelare som började spela i skjortor tillverkade av oxford, en oxfordskjorta. Därifrån tog sig oxfordskjortan över atlanten och blev populär bland studenter på flera Ivy-league skolor. Skjortorna tillverkade av oxford blev populära även utanför universiteten och sågs i mitten av 1900-talet på celebriteter som Miles Davis, John F. Kennedy och Paul Newman. Sedan dess har oxford i form av oxfordskjortan haft en given plats garderoben.

*Tyget oxford och oxfordskjortan är stark förknippade med varann och delar i mångt och mycket sin historia.

Skötsel och tvättråd

Till skillnad från många andra skjortor är oxfordskjortor relativt lättskötta. De bör inte tvättas varmare än 40 grader och enbart med plagg av samma kulör. Tar man ut skjortan direkt när tvätten är klar och hänger den på en galge behöver man inte heller stryka den.

Användningsområde

Oxford används nästan uteslutande till oxfordskjortor. Den grova karaktärer oxford besitter gör att den lämpar sig till mer lediga situationer i jämförelse med skjortor av andra material.

Källa

https://homequicks.com/characteristics-of-oxford-fabric
https://www.bensherman.co.uk/the-last-word/four/brief-history-of-the-oxford-shirt