Merino

Merino

Ursprung: Spanien/Marocko

Råvara: Ull från merinofår

Används till:

  • Stickade tröjor
  • Underkläder
  • Strumpor

Egenskaper

Merinoull är ett naturmaterial som besitter många fördelaktiga egenskaper. Merinoullen är i sig antibakteriellt vilket betyder att bakterier inte får fäste i ullen och du behöver därför inte tvätta plagget särskilt ofta. Utöver de antibakteriella egenskaperna andas merinoull väl samt är värmereglerande. Materialet värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt.

Generellt är ullen från merinofår tunnare och finare än från många andra får. Samtidigt finns det en skala med fem olika kategorier som klassar olika fibertjocklek hos merinoull. Ullens fibertjocklek mäts i mikrometer (µm) och delas därefter in i olika grupper. Strong (23-24,5 µm), medium wool (19.6–22.9 μm), fine (18.6–19.5 μm), superfine (15–18.5 μm), ultra-fine (11.5–15 μm).

Historia

Vart merinofåret och tillhörande merinoull har sitt ursprung väcker delade meningar. Teorin som är mest accepterad är merinofåret har sitt ursprung i Marocko, därifrån exporterades får till Spanien på 1100-talet. I Spanien började de med hjälp av de importerade fåren avla fram får som producerade än finare ull. Spanjorerna lyckades bra och hade i perioder mellan 1200-1700 en närmare monopolliknande ställning för ullhandeln i Europa.

Fram till 1800-talet kunde man i Spanien få dödsstraff om man exporterade ut merinofår ur landet men dessa bestämmelse lättades på under 1800-talet. I samband med det exporterades får till bland annat Australien. Där växte industrin än mer och Australien är i dag världens största exportör av merinoull.

Skötsel och tvättråd

Merinoull är antibakteriellt och tar inte upp fukt i samma utsträckning som andra material. Detta medför att du inte behöver tvätta plagget efter varje användning. Att vädra plagget är ofta fullt tillräckligt.

När du ska tvätta plagget i tvättmaskin bör du i första hand se till plaggets tvättinstruktioner. Utöver det är några generella tips att tvätta merinoplagg med ett handtvättsprogram i högst 30 grader samt inte använda skölj eller blekmedel. Ett milt flytande tvättmedel är att rekommendera.

Fläckar bör du behandla så fort som möjligt för att det inte ska sätta sig. Har du svårt att få bort en en fläck kan du se till tvättråden om plagget kan kemtvättas.

Användningsområde

Merinoull används oftast till finare stickade tröjor såsom polotröjor, pullovers och stickade t-shirts. På grund av sina antibakteriella och värmereglerande egenskaper är merinoull också vanligt bland underkläder och underställ.

Plagg tillverkade med merinoull kan vara gjorda av 100% merinoull men en blandning av merino tillsammans med ett annat material som kashmir eller silke är också vanligt förekommande.

Källa

https://sv.wikipedia.org/wiki/Merino