Manchester

Manchester

Ursprung: Egypten/England

Råvara: Bomull

Används till:

  • Byxor
  • Skjortor
  • Kostymer
  • Jackor

Egenskaper

Manchesters urskiljer sig från andra tyg med sina karakteristiska ränder. Tygets främsta egenskap är dess slitstyrka kombinerat med tygets mjuka yta. Dessa egenskaper har gjort manchester vanligt förekommande som material till möbler utöver klädtillverkning som tyget mest förknippas med.

Historia

Manchestertygets historia har sin början i Egypten. Där man tillverkade tyget “fustian” som ses som en förgrundsfigur till tyget manchester. Fustian tillverkades inte enbart av bomull som dagens manchester men ränderna och vävtekniken är densamma tygerna emellan.

Trots att historien har sin början i Egypten är England landet som många associerar med tyget i dag. Troligen för att England och särskilt staden Manchester sedan den industriella revolutionen har producerat stora mängder manchester. Till en början användes manchester uteslutande för arbetskläder men från 1960-talet och framåt har tyget med hjälp av populärkulturella figurer som Steve McQueen och The Beatles blivit ett material som används även i andra sammanhang.

I Sverige använder vi namnet manchester för att benämna tyget men i resten av världen är “corduroy” benämningen som oftast används. En teori är att namnet kommer från den franska frasen “corde du roi” som översätts till “kungens kläder”. Den mer troliga teorin är dock att namnet kommer från orden “cord” som betyder snöre och “duroy” som är en typ bomullstyg. Korderoj är den svenska översättningen på corduroy men manchester är en betydligt vanligare benämning.

Skötsel och tvättråd

För skötsel av sina manchesterplagg bör man först och främst se till plaggets tvättråd. Att manchesterkostym enbart bör kemtvättas är inte ovanligt. Bortsett från tvättlappen är ett tips att tvätta manchester ut och in. Det gör att plaggets mjuka yta behåller sin lyster längre.

Användningsområde

Manchester är vanligast att se i form av skjorta, byxa, kostym eller någon typ av ytterplagg. Shorts, kepsar och skor förekommer också men är inte lika vanligt.

Man brukar dela in manchester i bredspårig och tunnspårig beroende på hur många spår som får plats på en viss yta. Man mäter det i “wale”, antalet spår per tum. Desto lägre siffra desto bredare spår. Allmänt brukar wale värdet vara någonstans mellan 10-12 men det kan variera från låga och breda 1,5 till höga och väldigt tunnspåriga 21. Vanligtvis används bredare manchester för byxor och tunnare manchester för plagg burna på överkroppen.

Källa

https://www.atlasobscura.com/articles/history-of-corduroy
https://en.wikipedia.org/wiki/Corduroy