Linne

Linne

Ursprung: Irland

Råvara: Växtfibrer från lin

Används till:

  • Skjortor
  • Byxor
  • Kostymer
  • T-shirts

Egenskaper

Linne är ett naturligt material känt för att vara svalt, luftigt och bra på att absorbera fukt. Dessa egenskaper har gjort linne vanligt förekommande i bland annat sängkläder och kökshanddukar men också olika typer av klädesplagg. De svala och luftiga egenskaperna linne besitter tillsammans med dess textur som framstår som skrynklig men samtidigt avslappnad har gjort linne till en sommarfavorit.

Historia

Tyg gjort av lin kan man datera långt tillbaka i tiden på flera olika platser runtom i världen. Tygbitar av linne som tros vara från 8000 f.Kr. har hittats i Schweiz. Fynd från Egypten visar att linnetyg användes vid mumifiering och i forna Mesopotamien användes linnetyg i olika former av det övre samhällsskiktet.

Att precisera ett ursprung för var man började producera och använda linne är svårt. Dock kan man säga att linnetyget så som vi ser och använder det i dag har sitt ursprung i Tyskland. Under medeltiden producerade Tyskland linnetyg och tyget var en vanligt förekommande handelsvara. Därifrån spred det sig till Belgien och därefter vidare till de Brittiska öarna. På de brittiska öarna och särskilt på Irland fick linne verkligen fäste. På 1500-talet började man producera linne på Irland och den Irländska industrin blev med tiden världsledande. Från 1600-talet och framåt var Irland den största tillverkaren av linnetyg. Under den viktorianska eran var Irland i allmänhet och staden Belfast i synnerhet så förknippat med sin linneindustri att staden fick smeknamnet Linenopolis.

Irland tillsammans med Nordirland och resten av Storbritannien är än i dag en stor tillverkare och exportör av linne men har tappat sin världsledande ställning till Kina, Italien och Belgien som i dag har än större linne industrier.

Skötsel och tvättråd

Linne är ett relativt lättskött material men det finns ett par saker man bör ta hänsyn till. Tvätta inte i varmare än 40 grader, undvik blekmedel och låt plagget torka på tvättlina. Linne blir lätt skrynkligt och för att motverka det bör man ta ut plagget ur maskinen så fort det är klart samt ge plagget gott om plats i tvättmaskinen.

Användningsområde

Linnetygets primära användningsområde är inte kläder. Linne används för att tillverka en mängd olika föremål såsom kökshanddukar, dukar, sängkläder servetter, servetter, möbler, kuddar och kläder. När det kommer till kläder är linnetygets primära användningsområde skjortor, byxor och kostymer ämnade för sommarhalvåret.

Källa

https://en.wikipedia.org/wiki/Linen#Flax_fiber
https://sewport.com/fabrics-directory/linen-fabric