Kashmir

Kashmir

Ursprung: Kashmir

Råvara: Ull från kashmirgetter

Används till:

  • Stickade tröjor
  • Ytterplagg
  • Kostymer
  • Mössor
  • Halsdukar
  • Strumpor

Egenskaper

Kashmirull utmärker sig med sin mjuka och fina karaktär samt för sin förmåga att hålla värmen. Ullen kommer från fler olika arter tamgetter som brukar benämnas under samlingsnamnet kashmirgetter. De olika arterna har alla sitt ursprung i kalla klimat vilket har frambringat de värmeisolerande egenskaper kashmirull besitter.

Historia

Historien om kashmirullen som vi känner till den i dag har sitt ursprung i en region i Indien som heter just Kashmir. Men lika länge som kashmirull funnits i Kashmir har ullen och getterna därtill också funnit Mongoliet och Nepal. Det var dock i regionen Kashmir som produktionen först tog fart på 1400-talet. Sedan dess har ullen fått bära namnet.

I dag är det Kina och Mongoliet som står för den största produktionen av kashmirull. Regionen vart ullen fått sitt namn ifrån producerar fortfarande kashmirull men inte i lika stora kvantiteterna som Kina, Mongoliet och delar av centralasien. Kashmir har istället blivit känd för att producera en extra fin variant kashmirull som benämns som “Ultra-fine Cashmere” eller “Pashmina”.

Skötsel och tvättråd

Mjukare, varmare, lättare och finare fibrer än många andra typer av ull som finns i handeln. Dessa egenskaper medför dock att man behöver vara extra försiktigt när man ska tvätta sitt kashmirplagg.

Vi rekommenderar att enbart tvätta plagget ifall det fastnat en fläck. Följ då tvättintruktionerna noga, att plagget enbart får handtvättas är vanligt förekommande. Har plagget enbart tillskansas sig lukt brukar det räcka att vädra.

För tvätt i maskin rekommenderar vi att använda tvättpåse, tvättmedel för ull och att inte tvätta varmare än 30 grader.

Kashmirplagg bör aldrig hängas på galge då plagget kan tappa sin passform. Låt plagget ligga vikt i garderoben.

Användningsområde

Kashmirull kan i produktion användas på två olika sätt för att tillverka olika sorters plagg. Första alternativet är att sticka plagg som tröjor, mössor och halsdukar. Andra alternativet är att väva tyget för att använda det till olika sorters ytterplagg och kavajer.

Både för stickade och vävda kashmirplagg är det vanligt att man använder sig av en blandning av kashmirull tillsammans med någon annan typ av ull. Det gör man för att hålla nere priset då kashmir i regel är dyrare än många andra typer av ull.

Källa

https://en.wikipedia.org/wiki/Cashmere_wool
https://www.damernasvarld.se/hallbart/enkel-guide-sa-tar-du-hand-dina-plagg-i-kashmir-merinoull-och-siden