Made to Measure

Blugiallo logo
Blugiallo
Götrich logo
Götrich
Pelote logo
Pelote
Shirtonomy logo
Shirtonomy
Suitsupply logo
Suitsupply
Tailor Store logo
Tailor Store

Vad är Made to Measure?

Made to measure, MTM eller made-to-measure innebär att plagget du köper sys upp exklusivt för dig, helt efter dina mått och preferenser. Du får ett plagg utformat efter din kropp istället för ett plagg som är tillverkat för att passa så många som möjligt. Olika made to measure tjänster erbjuder olika typer av plagg och med olika mängd valmöjligheter. Vanligast är skjortor och kostymer men även rockar, smokingar, pikéer samt olika slags byxor går att beställa genom flera made to measure tjänster. Du själv bestämma allt från tyg och knappar till broderade initialer på plagget. Mer specifikt vad varje enskild aktör erbjuder hittar du på aktörens specifika produktsida som du hittar längre upp.

Fördelarna med made to measure

Den största och mest självklara fördelen med made to measure är att plagget du köper sys efter dina mått. Aldrig mer behöver du bära ett par byxor som alldeles för stora i midjan bara för att dom ska sitta bra över låren. Inte heller behöver du ta din helt nya kostym till skräddaren innan du kan börja använda den.

Förutom passformen samt tiden du sparar när du inte behöver springa till skräddaren innebär made to measure även att du får designa din egen kostym, kavaj, byxa, skjorta, rock eller vad det nu må vara. Du själv får bestämma hur plagget ska se ut. Du får ett helt unikt plagg designat av och sytt efter just dig.

Hur fungerar made to measure?

Hur made to measure fungerar varierar beroende på aktör och om tjänsten erbjuds fysiskt eller digitalt. För information om hur en specifik made to measure tjänst fungerar kan du läsa på tjänsten produktsida som du finner längre upp på sidan.

Erbjuds tjänsten fysiskt brukar man få komma till aktören i fråga, ta sina mått och göra en beställning tillsammans med en rådgivare i butiken. När plagget är färdigt är det dags för det som brukar kallas second fitting. Du får återigen besöka butiken för att testa ditt nya plagg. Sitter plagget som det ska kan du direkt ta med plagget hem men ofta behövs små justeringar i form av att korta ärmen eller lägga in midjan. Dessa små justeringar ingår i regel i priset. När de sista små justeringarna är klara kan du hämta ditt nya made to measure plagg.

Erbjuds tjänsten helt digitalt får man själv ta sina mått och ange vid beställningen. Ofta finns det en guide till hur man går tillväga för att ta sina mått hemma. När det är gjort får du designa ditt plagg på aktörens hemsida. När plagget är färdigt får du det hemskickat. Är inte passformen som den ska brukar det även via en digital tjänst finnas utrymme för finjusteringar. Hur man går tillväga för att få dessa justeringar gjorda varierar från tjänst till tjänst.

Made-to-measure kontra Ready-to-wear

Kläderna som hänger i vanliga butiker benämns ofta som “Ready-to-wear”. Dom gör det för att det är precis vad dom är, redo att användas. Fördelen med ready to wear jämfört med made to measure är att du inte behöver ta några mått för att sedan vänta på att plagget skall sys. Nackdelen är att ready to wear plagg är sydda för att passa så många kunder som möjligt till skillnad från made to measure där plagget är sytt efter dig.

Vad som passar bäst beror ofta på vilket plagg som skall inhandlas och om man kan vänta eller inte. Till exempel kan en kostym vara bra att beställa via en made to measure tjänst eftersom det är många mått och detaljer som tillhör en kostym. Om det istället gäller en t-shirt eller en stickad tröja går det nästan alltid lika bra att köpa den direkt från butikshyllan.

Made to measure, måttsytt eller skräddarsytt

Några begrepp som kan vara värda att hålla reda på och som du kanske redan stött på är Made to measure, måttsytt och skräddarsytt.

Made to measure är som vi beskrivit innan i texten en tjänst som erbjuder plagg efter dina mått och preferenser. En made to measure tjänst innebär ofta 1-3 tre besök och en väntetid på cirka 1-2 månader innan du får ditt plagg.

Måttsytt är precis samma som made to measure fast översatt till svenska. Trots att made to measure har en svensk översättning i måttsytt är det fortfarande många svenska aktörer som använder sig av benämningen made to measure. Det spelar egentligen en mindre roll. Det som kan vara bra att veta är att det är samma sak.

Skräddarsytt är det tredje och sista begreppet i denna trilogi. Dessa tre begrepp och tillvägagångssätt delar alla samma mål. Att skapa plagg anpassade för kunden. Till skillnad från made to measure och måttsytt finns kunden med från allra första början när det handlar om skräddarsydda plagg. Made to measure utgår från ett färdigt basplagg för att sedan göra anpassningar på det. Skräddarsydda plagg anpassas efter dig som kund redan från början och ner till minsta beståndsdel. Fördelarna med det blir att passformen blir om möjligt ännu bättre och valmöjligheterna vad gäller olika detaljer blir nära oändliga. Nackdelen blir att denna process vanligtvis tar längre tid, kräver fler besök och innebär en helt annan prisbild.

*Alla tjänster som vi listar här på sidan erbjuder kläder av typen made to measure och måttsytt.

Vad kostar made to measure?

Vad ett made to measure plagg kostar skiljer sig mellan olika aktörer. Det som spelar in och avgör är saker som tyget, vart i världen plagget tillverkas och hur tjänsten är utformad. En digital tjänst där du själv tar dina mått kan i regel erbjuda ett lägre pris än en aktör med fysisk närvaro som kan hjälpa till vid måttagning och ge råd vad gäller tyg och passform. På grund av dessa faktorer är det svårt att säga ett exakt pris på vad made to measure kostar. Trots att det skiljer sig mycket från aktör till aktör har vi sammanställt en lista över hur prisbilden vanligtvis ser ut.

Prislista

  • Kostym, från: 3 499:-
  • Smoking, från: 5 999:-
  • Rock, från: 3999:-
  • Kavaj, från: 2 849:-
  • Kostymbyxor, från: 1 249:-
  • Skjorta, från: 799:-
  • Piké, från: 599:-
  • Chinos, från: 899:-

Vart finns tjänsterna?

Vissa made to measure tjänster finns enbart online, vissa enbart i fysisk butik och några finns på båda. För information om en specifik aktör besök vår sida för just den specifika aktören och läs vart de erbjuder sina tjänster.