Passform

I regel har dyrare skjortor en bättre passform än de billigare varianterna. Billigare skjortor tillverkas efter en modell som är gjord för att passa så många olika kroppar som möjligt. Det resulterar i att skjortan inte sitter speciellt bra på någon. Hos de bättre skjortmakarna spenderas mer tid för att få fram mer välsittande modeller. Även fler typer av storlekar är vanligt förekommande bland de dyrare skjortorna, Slim fit, Custom fit, X-tra long etc.

Tygets kvalité

Den kanske mest väsentliga skillnaden mellan en billig skjorta och en dyrare skjorta är kvaliteten på tyget. Utan svårigheter kan vem som helst utan större erfarenhet känna skillnad på tyget, en högkvalitativ skjorta känns bättre mot huden helt enkelt. Billigare skjortor brukar även inneha förmågan att tappa sin lyster efter några tvättar.

skjortans mönster Bild från Gentleman’s gazette

Mönster

Jämför man mönstrade skjortor är det ingen punkt som gör det lättare än denna att skilja agnarna från vetet bland skjortor. En tydlig stämpel på kvalité är om skjortan är sydd så mönstret matchar vid axlar och knäppning. Matchar ändarna vet man att det ligger tanke bakom skapelsen.

skjortans knappar

Knappar

En annan stämpel på kvalité är vilken typ av knappar som används. Billiga skjortor har knappar av plast och dyrare skjortor har knappar av pärlemor. Där det senare är att föredra.

skjortans sömmar Bild från Gentleman’s gazette

Sömmar

Hur skjortan är sydd en annan punkt som skiljer skjortor i olika priskategorier åt. Bättre skjortor är sydda med 12 stygn per centimeter medan billigare skjortor allt som oftast sydda med 6 stygn per centimeter.

Sammanfattningsvis kan man säga att man får vad man betalar för. Ett ordspråk lika slitet som sant. Vill du nu ta en närmare på skjortor kan du göra det på Klädkod.com/skjortor där har vi samlat hundratals skjortor från flera svenska återförsäljare.